Börja använda Qlik Sense mashup API

Har du lekt med tanken om hur det skulle vara att kunna blanda in objekt eller data från din Qlik-miljö i en webportal, webapplikation eller intranätsida där du även ser information från andra system? Att skapa en websida med data eller objekt från flera system kallas med ett god svengelska för en ”mashup”.  Att göra mashups är inget nytt koncept men med Qlik Sense har det blivit enklare att göra, antingen genom att gälla in befintliga objekt med iframe eller genom att använda sig av de öppna API:er som följer med Qlik Sense.

I denna blogposten har jag samlat flera bra resurser för att komma igång med web mashup-utveckling.

Jag har delat upp blogposten i tre avsnitt  (klicka för att hamna i rätt del).  Om du är helt ny så rekommenderar jag att du tar de den ordning de kommer.

Introduktionsvideon

På Qliks YouTube-kanal finns serie introduktionsvideor kring hur man kommer igång med mashup-skapandet. Det har hänt en del med gränssnittet sedan de lades upp, men men principerna gäller än i dag.

Att komma igång

Denna videon visar hur man kan komma igång att använda API:et. Merk att i de senare versionerna av Qlik Sense har workbench förvandlats till dev-hub. Sökvägen till dev-hub är http://dinServer/dev-hub .

Embedda objekt

Denna videon visar på hur man kan embedda en Qlik Sense-visualiering in i en websida.

Läsa fält

Hur koppla upp och visa fältvärden från Qlik Sense på din websida.

Skapa hyperkuber

Qlik förklarar konseptet hyperkuber (HyperCubes) och förklarar hur du kan nyttja de som datakälla in din websida.

 API-dokumentation

Single Integration API: Detta API:et kan användas för att skapa ferdiga html-objekt som kan visas separat eller embeddas in i en Qlik Sense Mashup via en iframe.

Capability API:erna: En samling med flera API:er för använding i mashups. Det har tillkommit nya API:er i denna grupperingen med alla de senaste releaserna. I senaste releasen (v2.2) tillkom bl.a. hela Visualization API:et så jag förväntar mig att det kommer hända saker här även i framtiden. Per idag finns följande API:er i denna samlingen

Qlik Branch-projekt

qlikbranch_mashupproject

Det finns flera öppna källkodsprojekt som använder sig av Qlik Sense API:er för att skapa visualiseringar och mashups. Det bästa stället att leta efter de är på Qlik Branch, en samlingplats för alla möjliga Qlik-relaterade öppna källkodsprojekt. Det kan vara intressant att bläddra runt där inne både för att få inspiration samt för att lära genom att titta på källkoden till de projekten som finns där. Ovan ser ni några träff som jag fick när jag sökte efter Qlik Sense-projekt med ordet ”mashup”.

Ett projekt som är värd att titta på är Brian Munz projekt, Sample Code for Mash-up API basics, som är skapat med inlärning i åtanke.

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *