Data från externa källor

Valutaomvandling QlikViewIdén till det vi pratade om på vårt frukostmöte den här månaden fick vi i ett projekt där det visade sig att ekonomisystemet levererade siffror i olika valutor. Det blir lite svårt att få en samlad bild när ett lands transaktioner är angivna i euro och ett annat i svenska kronor. Det går naturligtvis att göra förenklingar, men då blir det ingen vidare precision i de värden vi visar upp. Egentligen vill vi ha valutakurser från dag till dag.

När vi väl kommit på hur vi ville lösa problemet så fick vi börja titta efter en lösning. Det visar sig att ECB har statistik på dagsbasis för alla valutor vilket var precis vad vi behövde komplettera ekonomiredovisningen med för att få en helt korrekt sammanställning.

När du jobbar med QlikView och hittar en avvikelse så börjar du helt naturligt leta efter orsaker. Kan du istället komplettera den data du har med ytterligare fakta kan du istället reducera bruset i informationen och därmed komma bort från tyckandet. Utökade data gör helt enkelt analysen mycket bättre. Den nya datan kan vara det som gör det möjligt att dra isär medelvärden vilket är den bästa sättet att förstå informationen bättre.

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *