GeoAnalytics – från Googlehack till IdevioMaps

Under mars 2013 börjar det synas många frågor kring på Qliks community om att ”allas” kartanalysapplikationer hade sluta fungera. Problemet visade sig vara att Google hade stängt ned den api-versionen som den populära ”Steps for beginners to implement Google Maps in Qlikview”-guiden använde. Nersläckingen av API:et var varslat på förehand, men det visade sig att många hade missat att bevaka den informationen.

Det var i samband med Google Maps-problematiken som jag blev uppmärksam på och intresserad av geoanalys och hur det kunde användas i QlikView och senare i Qlik Sense. Då tillhandahöll Qlik ingen egen lösning på geoanalys, men vi QlikView-utvecklare kunde nyttja oss av andra kartleverantörers tjänster via webanrop mot deras API-er där Google var ett populärt alternativ. Jag minns att själva hackandet kändes lite komplicerat så när deras API v2 ”plötsligt” stängdes så måste det ha känts tungt för de som hade applikationer ute i verksamheten baserade på detta API.

Google maps for QlikView
QlikView-bubbla över en Google Maps-karta

När Idevio dök upp med sin Idevio Maps för QlikView fattade jag intresse direkt. De erbjöd plug-and-play kartor i QlikView via ett Extension. Idevio som leverantör tog ansvar för det tekniska så som API:er och anpassade detta extension till nya versioner av QlikView. Jag som konsult kunde fokusera på att skapa värden för användaren framför att hacka mot ett API:er som i sin tur kunde sluta fungera om jag inte hängde med i utvecklingen. Efter att jag hade laddat in ny data kunde jag snabbt presentera den geografiskt med detta nya extension.

IdevioMaps i Qlik Sense

Då Qlik lanserade sitt eget kart-extension för QlikView för ett par år sedan var det många som tänkte på hur det skulle gå för kart-extensionsleverantörerna som Idevio och GeoQlik. Vem vill köpa kartor när man kan få de gratis? I Qlik Sense fick vi också tidigt möjligheten till att göra kartanalyser. Jag misstänker att leverantörerna själva måste ha tänkt likadant, men de gav inte upp. I stället för att ge upp så satsades det friskt, IdevioMaps skulle ligga steget före Qliks erbjudande på geoanalys. De lanserade tidigt en klockren förbättrad kartupplevelse till Qlik Sense, den hade funktioner som befintliga och nya kunder hade efterfrågat. Den hade bl.a. möjlighet att lägga olika lager med information på kartan i form av bubbeldiagram, heatmaps m.m. Den blev så väl mottagen att de även konverterade den produkten till QlikView. Det blev mycket väl mottagit av de jag pratade kartor med. Det blev tydligt att det fanns behov för avancerade kartanalyser utöver vad Qliks standardsextension kunde erbjuda.

Ett exempel på en sådan avancerad analys var Sportsons analyser av kundbeteenden och köpmönster för att bl.a. kunna expandera sin fränchiseverksamhet utan att kannibalisera på befintliga franchisetagares business. Läs mer om detta på Idevios blogpost: Se ett webinar om detta caset på Vimeo.

Dels gav IdevioMaps möjlighet till avancerade visualiseringar, men det är svårt med geoanalys om du inte har geografisk data att arbeta med. Det att erbjuda möjligheten att komplettera och utöka geoinformationen utifrån den data som fanns var något som jag tror har varit minst lika viktigt som visualiseringarna för Idevios framgång de senaste åren. De kom t.ex. tidigt med möjligheten att automatiskt hämta rätt polygon utifrån de datavärden som fanns. exempelvis land eller ort. De erbjöd även postnummer-uppslag, restidsberäkningar, ruttotpimeringsfunktioner m.m. Till en början var möjligheterna lite dolda, men detta blev mer tillgängligt med deras Idevio GeoAnalytics Connector. Med Connectorn kunde du koppla upp dig mot geo-datageneratorn som vilken annan datakälla och klicka dig fram till den geodata du behövde komplettera med. Du kunde få körtider från kund till dina butiker, du kunde få kommun utifrån koordinater m.m.

Både fuktionaliteten för visualisering och samt möjligheten till databearbetning var bidragande delar till att Qlik valde att köpa Idevio i januari. I dag kan de erbjuda sina kunder de gamla Idevio-produkterna under namnet Qlik GeoAnalytics. Jag har förstått att det är fortfarande samma Göteborgsbaserade personer som sköter vidareutveckling och annat tekniskt havande av produkten.

Jag ser fram emot och se hur de kan vidareutveckla de patenterade vektorkartorna med ytterligare möjligheter till visualisering. Jag tror vi kommer se att fler användare kan kan koppla sin data upp mot en karta genom att erbjuda ett ännu smartare och lättförståeligt gränssnitt. För att få till det så tror jag att Qlik kommer initialt lägga mycket kraft på geoanalys-api:erna som gör det möjligt att generera kompletterande geografisk data utifrån den data du redan har. I dag ligger den delen i en egen modul, men jag blir inte förvånad om vi ser mer och mer smyga in i Qlik Sense data preparation modul. I data preparation-modulen kommer användarna kunna kan dra nytta av funktionerna för även andra behov än just GeoAnalytics-kartan.

Jag tror att Idevio-förvärvet kommer ses som ett strategiskt lyckat förvärv med tiden och ser med spänning fram emot hur de kommer förvalta det.

Om du inte är bekant med vad Qlik GeoAnalytic kan erbjuda din Qlik-miljö så kan jag rekommendera att kika igenom klippen nedan som en introduktion.

Introducing Qlik GeoAnalytics

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *