Jämförelser

ID-100173508Vi på egbs bjuder varje månad in till en frukost med QlikView-tema. I dag var det dags igen och dagens tema var jämförelser i QlikView. Syftet med detta temat var att visa på hur man kan tänka, beräkna och designa för att utöka analysmöjligheterna i nya och befintliga applikationer.

Stapel och linjegrafer

Stapel och linjegrafen utgör ofta stommen nät det kommer till visualisering i QlikView. Det är en förtjänt position då de är mycket kraftfulla diagramtyper som kan täcka många behov. Jag trycker ofta på att när jag skapar ett diagram vill jag veta för analys är det användaren vill göra, hur ska den använda diagrammet. Vet man detta kan man genom designen underlätta för mottagaren att utforska sitt data. I bland kan det vara minimala justeringar i hur värdena sortera, färgsätta, eller beräknas söm gör en stor skillnad.

Benchmarking

Ett annat tema under frukosten var benchmarking. Ett sätt där t.ex en säljare kan få se sin prestation i jämförelse med alla andra individer. Antingen kan man presentera övriga individer på en aggregerad nivå med att presentera ett snittvärde. Jag visade på en metod där alla individuella prestationer visades, men anonymiserades. Se bilden nedanför.

Benchmarkjamförelse

Jämförelseanalys

alternate states

I QlikView 10 lanserades en ny funktionalitet i QlikView som kallas Alternate States. Detta möjliggör att göra flera urval i datamängden som inte påverkar varandra. I vanliga fall om man t.ex. väljer landet Sverige så blir all annan data som inte associeras med Sverige gråmarkerad och omöjlig att få med i de beräkningar som görs utan att använda mer och mindre avancerade SET-analyser. Det nya är att om man gör urval i ett ”State” så påverkas inte den övriga datamodellen, endast möjliga val inom detta state. Det låter avancerad, men gör att det är mycket lättare att utveckla jamförelsesanalyser där en användare t.ex. kan ställa länder i Nato emot länder i EU. Eller försäljning i Uppland mot försäljning i Uppsala och Lund.

Fortsättning…

Att jobba med bra jämförelser och genomtänkta diagram är något jag själv tycker är riktig kul. Jag eller någon av mina kollegor ställer gärna upp och diskuterar detta temat vidare om det är intressant.

Jag vill också tipsa om, QV Design, en av bloggarna jag följer. Det ör en blogg som jag har hittat inspiration i från och som profilerar sig åt desig av Qlikview-objekt för att kunna göra bättre jämförelser. Läs den och bli inspirerad.

För att ladda ned qlikview-filen från dagens frukost använd länken som du fick i välkomstmailet när du anmälde dig till bi-effektens epostlista. Om du inte redan är prenumerant anmäl dig här.

Bilden kommer från freedigitalphotos.net

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

2 kommentarer om “Jämförelser

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *