Kom igång med Qlik Sense på 1-2-3-4

Sommaren står inför dörren och detta är för många en lite lugnare period. Om du inte själv har semester så har kollegorna, övriga medarbetare, kunder och leverantörer det. Med ett lite lugnare tempo några veckor framöver, finns förhoppningsvis lite utrymme att hinna med sådant man skjutit framför sig ett tag. Många av våra läsare arbetar idag med QlikView och har inte inte riktigt haft tid att börja kika på årets stora nyhet Qlik Sense.

1. Qlik Sense desktop

Att ladda ned Qlik Sense Desktop är det bästa sättet för att komma igång. Du kan självklart använda ditt företags Qlik Sense server, men det finns två funktioner i desktopversionen som inte finns på servern, som underlättar i en inlärningsfas. Den första är möjligheten att konvertera QlikView-filer till Qlik Sense-format, den andra är drag-and-drop av datafiler som du vill läsa in.

2. Utforska introduktionsmaterial och skapa din första app

Qlik har producerat en mängd lättfattade filmklipp för att hjälpa dig att komma igång med Qlik Sense. Huvudfokus i dessa filmer ligger på design/layout då det är i gränssnitt-byggandet du som utvecklare först kommer se skillnaden.


Du hittar flera videointroduktioner via New to Qlik Sense Videos.

3. Hitta bra exempel för inspiration

Befintliga lösningar kan både ge dig inspiration och förbättra dig tekniskt. Jag har lärt mig mycket genom att syna befintliga lösningar i sömmarna. De har gett mig nya idéer kring hur man kan visualisera och presentera data. Ibland har jag också lärt mig nya tekniker för att använda objekt i applikationen. Även skriptdelen kan vara intressant för att se hur andra gör.

Qliks demo-applikationer

kpidashboardQlik har i många år haft en utmärkt demo-site för QlikView-applikationer. Under det senaste året har de även börjat bygga upp en fin samling Qlik Sense-applikationer. Utforska dem gärna: Qlik Sense Demo Hub.

Qlikshow app store

runkeeperdashboard

 

Patrick Tehubijuluw är lösningsarkitekt på Qlik i Holland och har en egen blogg med flera bra exempel där du lätt kan analysera din egen data. I skrivande stund finns personliga Qlik Sense applikationer för Twitter, Runkeeper, Skype och din dators eventlog. Du hittar mer information om dem här: App Store | Qlikshow.com

 

4. Utforska andra projekt

sankey

Qlik Sense har ett öppet API och är byggd på den senaste webbtekniken. Detta har öppnat upp möjligheter till att göra anpassningar, modifieringar och visualiseringar utöver det som Qlik själva skickar med i installationspaketen. Sådana projekt finns att hitta på olika ställen på internet, men Qlik Branch är en samlingsplats för de flesta av dem. Här kan du bl.a hitta nya visualiseringar gjorda på öppen källkod som du kan hämta hem och komplettera din Qlik Sense desktop med. Ett projekt som har fått mycket uppmärksamhet bland mina kollegor är visualiseringen D3 Sankey for Qlik Sense.

Du hittar flera Qlik Sense och QlikView-projekt här: Qlik Branch.

 

Övrigt

Qlik har släppt två e-böcker som kan vara värda att kika på. De handlar om hur du på olika sätt kan arbeta ned BI samt hur du kan förbättra din organisations Business Discovery genom att låta användarna komplettera analyser med sitt eget data. Du hittar dem här: Qlik Resources E-Books.

Utöver bi-effekten.se så finns många andra bra bloggar att läsa i sommar. De flesta skriver på engelska, men du hittar garanterat något intressant att läsa via askqv.com :s flöde från en samling av 37 bra Qlik-relaterade bloggar.

Lycka till med att förkovra dig i allt nytt kring Qlik Sense. Har du själv tips på bra resurser för att komma igång så lägg gärna in en kommentar.

 

 

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *