Qlik Branch

branch

Under Qonnections fick jag nys om ett nytt åtagande från Qlik. De berättade om sin plan att lansera en ny Community som riktar sig mot båda utvecklare och användare med fokus på att utöka användningsområdet av QlikView-plattformen genom specialanpassningar och utvidgningar (extensions).

Branch ska förena användare med idéer och problemställningar med de som har kunskap att åtgärda och lösa dessa. Utvecklare kan få feedback på vad de har gjort för att kunna göra sina produkter även bättre. Det kommer också finnas någon form av projektplats eller liknande för att underlätta samarbete i sådana projekt. Förhoppningsvis visar detta sig bli en lyckad strategi som driver utvecklingsarbetet av befintliga och nya häftiga nyutvecklingar vidare.

QlikView har sedan länge haft ett API där man kan använda macro med javascript eller vbscript samt möjligheten att integrera i .Net med hjälp av Workbench. Med Next fick jag känslan att möjligheterna blir ännu större då den kommer släppas med ett nytt API. Vi fick under en av sessionerna visade hur man med endast några kodrader lyfte in native qlikview-objekt i en C#-applikation. Detta öppnar upp många möjligheter där QlikView används utanför sitt vanliga gränssnitt i nätläsaren, vilket jag tror vi kommer få se mer av i framtiden tillsammans med flera nya användningsområden av extensions.

Det är ett bra initiativ att försöka samla den QlikView-nära utvecklingen som görs runt om i världen. I dag kan man hitta bra projekt och kodsnuttar spridda utöver Internet, är du intresserad av dessa så är Stefan Walters qlikblog.at är en bra plats att börja leta. Det finns vinningar både för utvecklaren i form av stöd och material från Qlik och andra deltagare och för användarna som kan få en One-Stop Shop for Solutions. Jag hoppas att Branch får ett open source-fokus där vi alla kan hjälpas åt att göra QlikView-plattformen bättre. Jag vet det finns många smarta huvuden hos Qlik som har gör eller har gjort egna extensions. En åtgärd de kan göra för att springstarta Branch att bidra med de projekten så att det finns ett litet utbud redan när de sparkar igång.

Jag har registrerad mig för beta-programmet till Branch. Är du intresserad så kan du också göra det på branch.qlik.com.

 

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *