Qlik® Sense – en genomgång del I – licensmodell

new_sense_overview-bottom_left

Detta är den första posten i en tilltänkt serie om Qliks nya produkt – Qlik® Sense. När Qlik har arbetat fram licensmodellen har man gjort det med utgångspunkt att förenkla för marknaden. Resultatet blev en licensmodellen som består av en sak – tokens. Dessa tokens kan delas upp på två olika vis. Vi ska gå igenom dessa två olika sätt.

Den senaste prislistan (2015) för Qlik Sense kommer du hitta bland våra nedladdningsbara filer här. För att få åtkomst behöver du bli prenumerant på vårt nyhetsbrev. Det gör du här!

Personlig token

En personlig token ger en unik och identifierad användare rätten att logga in till Qlik® Sense. Användaren får då en token allokerad/tilldelad till sig.

Denna typ av åtkomst är giltig för hela Qlik Sense miljön. Till exempel, om en användare först ansluter till en nod i USA och därefter, i ett senare skede, ansluter till en nod i Storbritannien, använder användaren samma token under förutsättning att de två noderna är anslutna till samma centrala nod. Vad noder är återkommer vi i senare blogg inlägg i denna serie om Qlik® Sense.

Det maximala antal parallella anslutningar för en enda användare av denna typ är fem (5) . En anslutning är kombination av enhet och webbläsare som används. Om en användare som redan har en anslutning, ansluter till Qlik® Sense från en annan webbläsare eller enhet, är ytterligare en anslutning upprättad.

Delad token

Det är också möjligt att låta flera användare dela på en eller flera tokens. Dessa användare kan vara identifierad eller anonyma. En token innebär möjlighet till 10 st 1 h sessioner under en 28 dagarsperiod. Det innebär att en token kan maximalt räcka till 10 olika användare. Dessa användare kan då logga in och arbeta i Qlik® Sense vid ett tillfälle under 60 minuter. Likväl kan en användare logga in vid 10 olika tillfällen (och att arbetet per inloggning inte varade mer än 60 minuter) under en 28 dagarsperiod. Skulle detta ske är denna token förbrukad tills 28 dagar har passerat. Delade tokens innebär alltså att antalet inloggningar/sessioner (per 60 min) räknas och är löpande över 28 dagar.

Ett exempel.

Om 1000 inloggningar är tilldelade till grupp A, kan användarna i grupp A använda 1000 inloggningar under 28 dagar. Om 100 inloggningar förbrukas under Dag 1 kommer de 100 vara tillgängliga igen Dag 29.

Exempelvis om så 1000 inloggningar delas grupp A, användarna i
Grupp A kan använda 1000 inloggningar under 28 dagar . Om 100 inloggningar konsumeras på dag 1, 100 inloggningar.

Det maximala antalet parallella användaranslutningar för en enda identifierade användare av denna typ av Access Pass är fem ( 5 ) . Observera att en anonym användare endast kan ha en ( 1 ) användaranslutning. En ( 1 ) token motsvarar tio ( 10 ) möjliga inloggningar .

Styrs från administrationsgränssnittet

Fördelningen av tokens (personlig (User Access)/delad (Login Access)) görs med hjälp av grupperingen i Qlik Management Console. I exemplet nedan innebär det att 15 användare har oändlig åtkomst till Qlik Sense genom sk User Access. Att 3 tokens är delade sk Login Access. Denna allokering av tokens möjliggör för maximalt 30 användare att logga in 1 gång under 28 dagar. Dvs med denna licensiering kan 45 användare arbeta med Qlik Sense under en månad (28 dagar). Det framgår även att 2 tokens inte allokerats alls och därmed finns möjlighet att antingen ge 2 användare fri tillgång till Sense eller tex erbjuda 20 användare till 1 h inloggning per månad. sense allocation tokens

Förenklat / Summerat

Qlik Sense har ingen server licensiering. Modellen bygger på tokens som kan fördelas till en unik användare eller till en pott som flera användare (även anonyma) delar på. För att göra liknelser kan det första sättet likställas till QlikViews licens Named User Cal och den andra typen till QlikViews licens Session Cal. Tokens säljs i 5-pack.

Har du frågor kring licensiering avseende Qlik Sense är du varmt välkommen att kontakt oss på egbs consulting.

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *