QlikView debugging trick. Se dina resident-tabeller under skriptkörningen.

Under utvecklingen av en QlikView-applikation får jag ofta behovet att se hur mina resident-tabeller ser ut under skriptexekveringen. Behovet uppstår vid debugging av fel eller vid säkerställningen av att koden gör som jag faktisk har tänkt. Fram till nyligen har jag använt mig av ett system där jag spar resident-tabellen till en qvd-fil och skapar sedan ett separat QlikView-dokument för att inspisera den. Nu har jag hittat ett nytt sätt.

I december släppte Dimitry Gudkov en ny version av sin EasyQlik QViewer, en windowsapplikation som läser och visar inehållet i en qvd-fil. QViewer är en liten (200 kb) och riktig snabbstartad applikation. Dimitry skriver på programmets hemsida att den laddar 1 mill. rader på 1-2 sekunder, vilket mycket väl kan stämma. Jag har ännu inte fått vänta på programuppstart eller laddning av data. Jag har använt mig av gratisversionen av programmet med begränsningen att läsa maximalt 10 000 rader. I de flesta fall räcker 10 000 rader data väl, men en betalversionen för 45 dollar tar bort denna begränsning.

I samband med att detta program släpptes har han också skapat en blogpost som visar hur man kan ladda applikationen med dina interna resident-tabeller under skriptkörningen. Nedan ger jag en steg för steg förklaring till hur du kan implementera detta i dina egna QlikView-projekt.

Steg 1. Hämta och installera QViewer

Om du inte redan har installerat QViewer så kan du hämta det här.

Steg 2. Skapa en sub

För att slippa skriva om en massa kod varje gång du vill öppna QViewer under din scriptkörning lönar det sig att skapa en sub som du kan anropa senare i scriptet.

Steg 3. Anropa din nya sub inne i scriptet

Nu kan du anropa InspiseraTabell(T) med de tabeller du vill inspisera i ditt QlikView-script genom att använda CALL InspiseraTabell (‘DittTabellnamn’).

Exempel:

Steg 4. Ändra skriptbehörigheter till att kunna köra externa program

QlikView låter inte skriptet exekvera externa program som standardval. För att ändra detta så öppna skriptredigeraren och klicka i rutan Exekvera externa program under fliken Inställningar.

Qlikviewskript kan exekvera externa program

Steg 5. Kör ditt script och låt QView visa dina debugtabeller

Spara om ditt dokument så att dina inställningar sparas. Efteråt är det bara att köra scriptet och QViewer visar de tabeller alt eftersom skriptet körs. Skriptet kommer pausa medan du tittar på innehållet och fortsätter när du stänger ned QViewer-fönstret.

EasyQlik QViewer

Exempelfil: Debugging med QViewer

Källor: easyqlik.com, How to look inside resident tables at any point of loading script, QViewer QlikView Debugging Trick

———–
Vegar Lie Arntsen
QlikView-konsult på egbs consulting ab
LinkedIn Twitter

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *