QlikView tricks and tips på Google+ hangouts

20130306-221430.jpg

En av de coolaste funktionerna i Googles sociala plattform är deras video-mötesrum, Google Hangout. Du kan ha videosamtal med en, två, flera av dina vänner eller bjuda in alla du känner och inte känner till ett stormöte. Det finns även möjlighet att chatta med alla eller enskild deltagare, dela filer med mera. Jag använder detta mest privat för att hålla kontakt med familjen, men har börjat använda det i QlikView-syfte från och med i början av 2013.

I december 2012 lanserade Google, Grupper, sin version av vad Facebook också kallar grupper och i IBM Connections kallar gemenskaper. Självklart finns det nu mera en QlikView-grupp som modereras av Dmitry Gudkov med ca 150 medlemmar. En av dessa, Trey Bayne, har gått i bräschen för att anordna en QV tricks and tips hangout varannan torsdag. Under hangouten går han eller någon annan i gruppen igenom något som hen tror kan vara intressant för gruppen. Efter presentationen är det möjligt för gruppen att diskutera, ställa frågor komma med kompletterande information eller idéer. Hela sessionen brukar ta mindre än en halvtimme, så man behöver inte sätta av så mycket av sin tid för att vara med.

Tidigare Hangouts har handlat om nyheter så som debugging med QViewer, smarta lösningar för laddning av excel-blad och hantering av färger i din layout. Nedan finns lite kort om de två senaste.

Nästa QV Tricks and tips hangout är i dag, 7 mars 2012 kl. 15:30 och vill du vara med så finns mer information på sidan för Google+ eventet.

 

Laddning av excel-blad

En genomgång av hur man kan med hjälp av microsofts odbc-koppling till excel kan loopa igenom och ladda data från alla flikar i ett excelblad oavsett vad de har för fliknamn. Kodexemplet som används: ExcelSheets.qvw .

Binär QVD-export och veckonumreringstweak

Hela hangouten som börjar med QVD Export

Trey visar hur man kan exportera hela datamodellen av en qlikview-fil (.qwv) ned till qvd-filer. Kodexemplet han använder: Binary_Load.qvw

Andra halva av hangouten som handlar om veckonumrering

Hur hantera att vecka 52 finns både i slutet och början av året. Eg. 30 december 2012 är vecka 52, men 1 jan 2012 är också vecka 52.

———–
Vegar Lie Arntsen
QlikView-konsult på egbs consulting ab
LinkedIn Twitter

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *