Designpaketet QlikView Developer Tool Kit

Gömd bland programfilerna följer det med ett designpaket när du installerar QlikView på din dator. Paketet är fylld med godsaker som du kan använda dig av för att utveckla snyggare och användarvänliga QlikView-dokument. I Januari fick blev detta designpaketet utökat och fick en bättre mapp struktur av Demo & Best Practices-teamet på Qlik. Har du inte kikat designpaketet innan så kan jag rekomendera att du gör det. Den nya versionen hittar du på Qlik Community – QlikView Developer Toolkit.

Syftet med hela designpaketet är att underlätta för dig att utveckla lättanvända applikationer som samtidigt ser bra ut. Qlik har därför gjort ett paket flera grafiska element och exempel på hur du kan utnyttja dessa.

Bakgrundsbilder och panel

DeveloperToolkit AnalysisPage

En del av designpacken innehåller bakgrundsbilder som kan hjälpa dig att strukturera upp din arbetsyta. I flera farger finns det båda tvådelade, tredelade bakgrunder samt enfärgade med gradienter samt genomskinnliga gradienter (shadows). De har också med det de kallar panel som är grafiska element med har avgränsare som är genomskinnliga (transparent) som gör att bakgrunden träder fram i skarven.

Utöver stora bilder så finns också en ett par grafiska linjer som man kan använda som bakgrundsbild i textobjekt för att strukturera upp sitt QlikView-dokument.

Knappar och ikoner

Swithknappar

De knappar som erbjuds användaren i QlikView-klienten lämnar inte mycket spor efter sig i mina QlikView-applikationer. Det ett objekt som jag har helt undvikit att använda då jag rakt av tycker knapparna är opraktiska och fula. Jag använder i stället textobjekt med någon form av bakgrundsfärg, text och eller bild. Qlik har utökat sortimentet av knappbilder i denna releasen. Én av nyheterna är flera switch-knappar i olika färger.

Det finns en sektion med bildikoner som är tänkt för att användas i visualiseringar. Exempelvis finns pilar i olika riktningar samt information- och frågetecken-ikoner som är mycket användbara i applikationer där du ska guide användaren i hur applikationen fungerar.

Design guidelines och exempel

Den kanske största nyheten i denna Developer Tool Kit, jamfört med min senaste version, är ett best practice design dokument samt ett QlikView-dokument som visar på design-principer och best practices samt går in på hur man rent teknisk använder de designelement som följer med i paketet.

Följande teman tas upp och visas i de två dokumenten.

  • Hierarkisk design
  • Rutmönster-design (Grid)
  • Riktlinjer för bra färganvändning
  • Principer och exempel kring enkelhet (simplicity) i QlikView-design

I pdf-dokumentet finns också tips till ytterligare läsning kring designarbetet. Själv vill jag passa på och tipsa om tidigare blogposter där vi har skrivit om design.

Det förhandsinstallerade ”Developers toolkit” hittar du som default i mappen C:Program FilesQlikViewExamplesDeveloper Toolkit på din dator, medan den versionen jag har skrivit om hittar du på Qlik Community – QlikView Developer Toolkit.

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *