Ruttoptimering med kartor från Idevio

I måndags gick BDWT av stapeln i Stockholm och vi på egbs var självklart där. I år ställde vi ut tillsammans med vår partner Idevio. Idevio är en kartleverantör som har en QlikView-extension som har jag skrivit om tidigare. Under BDWT fanns det möjlighet att få en närmre titt på produkten och nyheterna i den senaste releasen. Jag har också haft möjligheten att få en pratstund med deras VD, Patric Nordström, och en tidig titt på den senaste releasen som är fylld med nyheter.

En av orsakerna till de nya funktionerna beror på att Idevio har kompletterat sitt erbjudande med teknologi och kartor från Navteq. Navteq är kanske mest känd som bolaget till de välrenommerade kartorna för Nokias telefoner. Det nya från Navteq har gjort det möjligt att erbjuda nya funktioner i IdevioMaps berättar Patric. Några av dessa nya möjligheterna presenteras i denna release, men han utlovar fler nyheter i framtida releaser. Vi på egbs kommer självklart bevaka dessa releaser, men denna gång kommer jag redogöra för nyheterna i denna release.

 

Urvalsmöjligheter utifrån geografisk närhet

I tidigare versioner av IdevioMaps har urval gjorts genom klick på enskilda punkter, välja alla punkter som visas i det aktuella kartfönstret eller genom att göra val genom att rita upp en rektangel. I den nya versionen kompletteras det med flera nya urvalsmöjligheter.

Urval via cirkel

Numera finns valet att t.ex välja alla punkter inom en given radie från en punkt på kartan. Hur stor cirkelradie man vill använda är valfritt och ställs enkelt under egenskaper på respektive kartobjekt.

IdevioSelectradie

 

Urval via polynom

En andra nyhet gällande urval är möjligheten att välja genom att rita ut en polynom på kartan. Polynomen ritas enkelt ut med hjälp av enkelklick på musen. För att sluta polynomen avslutar man med ett dubbelklick.

IdevioSelectpolynom

Urval via körsträcka

Den sista nya urvalsmetoden gör urval baserad på beräknad körsträcka eller isoline. Precis som vid val via radie så definieras radien i för respektive objekt. När användaren gör ett val i kartan skapas en urvalspolynom som beräknas på körsträcka från vald punkt. Alternativt kan urvalet baseras på hur långt en hinner köra på x minuter. Detta urvalet baserar sig på på faktisk aktuell eller historisk restid. Navteq har länge kunnat erbjuda realtidsdata på trafik och levererar genom Idevio detta in i QlikView.

IdevioDrivingDistance

 

 

Ruttoptimering

Den största nyheten i denna releasen är kanske möjligheten att kunna göra ruttoptimering direkt i kartan. Användaren kan få beräknad kortaste resväg mellan de punkter som är vald på kartan, antingen beräknad utifrån fågelväg eller körsträcka. Om användaren väljer att få kortaste körsträcka kommer användaren få information om navigeringen om den låter musen vila över navigationspunkterna, användaren har också möjligheten att få färdbeskrivningen utskrivet som en lång färdbeskrivning.

IdevioTSPDrive

 

 

Vidare läsning

Idevios hemsida: http://www.idevio.com/ideviomaps-qlikview.html

QlikCommunity: Part1 Part2 Part3

 

Vill du veta mer om möjligheterna att använda kartor i QlikView kontakta mig eller någon annan du har kontakt med på egbs så berättar vi mer.

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *