Så får alla controllers en Googlefredag

ID-10022271Just nu är det högtid för budgetprocess inför kommande verksamhetsår. Något som sätter de flesta controllers i hårt arbete. Jag ska i det här inlägget försöka ge dig en bild av hur en controller kan effektivisera sin vardag med hjälp av QlikView och istället kanske ha en googlefredag varje vecka. Faktum är att det är baserat på ett riktigt kundcase här hos oss på egbs. Men innan behöver vi titta på definitionen av en controller och vad en googlefredag är.

Controller

Enligt wikipedia är följande definitionen för en controller,

Controllern använder data från bokföringen, men minst lika viktigt är uppgifter från andra källor såsom personalsystem, produktionssystem och uppgifter som hämtas in separat. Analysen av dessa uppgifter kräver god kunskap om datasystem och god analytisk förmåga. En viktig del av arbetsuppgifterna är också att förmedla uppgifterna inom organisationen och att påverka så att analyserna leder till förändring i önskad riktning. I detta ligger att vara diskussionspartner till chefer och andra beslutsfattare. Yrkesrollen kräver därför också ett mått av pedagogisk förmåga och ledarskap.

Googlefredag

Definitionen av googlefredag är ganska enkelt. Varje anställde får en dag per vecka (exempelvis fredag) där hen får friheten att jobba med vad hen vill så länge det kan vara bra för företaget. Google har i flera år använt detta koncept för att skapa ett kreativt och innovativt utvecklingsklimat. Enligt grundarna Larry Page och Sergey Brin ligger detta initiativ bakom flera av Googles mest framgångsrika produkter såsom Gmail, Google Talk och Google News.

Så gör du

Nu när vi väl har definitionen av båda dessa begrepp vill jag nu tala om vad QlikView kan göra för en controller.

En controller behöver information från flera olika system (ekonomi, produktion, personal, budget etc), kan QlikView hantera det? Ja QlikView kan koppla sig mot vilken typ av datakälla som helst.

En controller behöver en god analytisk förmåga, kan QlikView hantera det? Ja i och med sin associativa datamodell och sin visualiseringsförmåga med aktuellt urval i grönt, associerad information som vitt (valbart) och icke associerad information grått (ej valbart) ger det användaren en intuitiv bild av vad som hänger ihop och inte. Att sedan QlikView kan visualisera all information i olika diagramtyper som block, bubbel, stapel, cirkel, trenddiagram etc gör att det finns gott om analysmetoder.

En controller behöver förmedla informationen till organisationen, kan QlikView hantera det? Ja med QlikView kan informationen förmedlas och tillhandahållas till hela eller delar av organisation. Dessutom på ett enkelt och säkert sätt. Rätt information till rätt medarbetare i rätt tid tillhandahållen 24 h om dygnet, dessutom mobilt om så önskas.

En controller behöver vara diskussionspartner till chefer och andra beslutsfattare, kan QlikView hantera det? Ja i och med att all information delas från samma centrala källa kommer alla användare att kunna ha tillgång till samma information. Med funktioner som session collaboration, annotations, mobilitet etc (som du kan läsa mer om här) kommer en controller och övriga beslutsfattare kunna se samma sak samtidigt och kunna fatta direkta beslut grundade på samma underlag.

En controller behöver vara pedagogisk, kan QlikView hantera det? Ja genom att QlikView kan anpassa informationen för mottagaren går det att skapa enkla och pedagogiska applikationer. Sedan behöver inte controllern vara mer pedagogisk än att förklara skillnaden av grönt, vitt och grått. Att peka och klicka, det kan väl alla?

De har gjort det!ID-100182085

Jag kommer nu berätta om en av våra referenser inom detta. Vi kan kalla vår referens för ”Bolag X”. ”Bolag X” har verksamhet i fyra olika länder med flera olika system i respektive land. ”Bolag X” har implementerat QlikView och ”blivit med business discovery”. Det innebär att det med automatik varje natt laddas information från samtliga kritiska system (totalt ca 10 olika källor), konsolideras och presenteras/delas/analyseras med hjälp av QlikView. Det innebär också att dessa användare kan få nya insikter när de gör analyser. Jag ställde två frågor till de personer som arbetar med controlling funktion på ”Bolag X”. Dessa var, vilka de tre största värden de såg med QlikView samt hur mycket tid de själva bedömde att de sparar. Dessa fyra personer bedömde att de sparar ca 20% av sin egen tid vilket innebär 80% av en heltids controller. Frågan är vad de gör med tiden d.v.s. den där fredagen de får över varje vecka. Använder dem den till att ha ”googlefredag” och utveckla bolaget/verksamheten mer än andra? Genom att de också sprider informationen i organisationen på ett snabbt och säkert sätt, får dem ett försprång mot konkurrenter? Genom att de kan dela beslutsunderlag vid kaffemaskinen tar de bättre och mer effektiva beslut?

Om dem gör det, när gör du det?

 

Bilden kommer från: freedigitalphotos.net

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

En kommentar om: “Så får alla controllers en Googlefredag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *