Summering av QlikView året 2012 och en titt in i framtiden (QlikView.next)

Nu är det mindre än ett dygn kvar av året 2012. Jag tänker försöka summera kort vad vi på egbs har gjort och vilka steg QlikView tagit som produkt under året som gått.

QDF – QlikView Deployment Framework

I december kom version 1.0. Ett nytt framework med riktlinjer från QlikTech hur utveckling, struktur och produktionssättning av QlikView lösningar skall gå till. Vi på egbs har sedan 2010 ett eget framework som bygger på ETL något vi tidigare har bloggat om. Nu har QlikTech släppt ett nytt som vi kommer att skriva mycket mer om under 2013. I mina ögon ser det mycket lovande ut och jag är övertygad om att vi på egbs kommer ta om inte hela så stora delar av det frameworket och använda i våra projekt under 2013.

QlikView 11 och 11.2 samt Big Data Discovery

Under året som gått har QlikTech släppt sin nya version 11.2 av QlikView som är ett samarbete med TeraData. Skillnaden mot tidigare versioner är att detta är en hybridversion mellan den klassiska in-memory tekniken tillsammans och den traditionella query tekniken vilket innebär att s.k Big Data Discovery blir fullt möjligt med hjälp av QlikView 11.2. Kort är det tänkt att fungera så att data från olika källor kombineras och beroende på data mängd finns viss data direkt i minnet via in-memory tekniken. För analys av transaktionsdata från en eller flera BigData källor finns möjlighet till query frågor. Ett mycket bra sätt att kunna visualisera Big Data aggregerat men med möjlighet att nå ända ner på transaktionsrader. Detta är också något vi på egbs kommer följa noga under det kommande året och vilken utveckling denna teknik tar. Läs mer om QlikView och BigData här.

QVSource

Produkten som är ett tredje parts plugin till QlikView och som förenklar integration mot molntjänster har fått många flera connectorer och däribland mot Google och i princip samtliga tjänster. Som jag ser det är det dock Google Analytics som tillför det största värdet för en verksamhet. Jag rekommenderar verkligen den lösningen som vi skrivit här om tidigare och som vi implementerat för ett par av våra kunder. Jag tror oerhört mycket av detta under 2013 och tror att vi kommer se flera projekt som kommer använda sig av QVSource på något sätt. Läs mer om QVSource här.

QlikView.next

Innan vi stänger detta år vill jag också passa på att se in i framtiden och om QlikView.next som är QlikTechs nya version som förväntas släppas under 2013. Jag personligen tror att vi kommer får se den under Q2. Förväntningar är höga och QlikTech har under 2012 missionerat om vilka områden och förbättringar den kommer innehålla. I och med att de senaste versioner har en helt klart förbättrad rendering av html och ajax hantering förväntar jag mig att QlikTech tar detta fullt ut och att man tex får möjlighet att sköta design genom CSS. Under 2013 kommer vi få svaret. Vi på egbs kommer självklart bevaka detta och min förhoppning är att vi kommer delge er mer information under QlikTechs Qonnections (QlikTechs globala konferens) som hålls under april 2013. Du kan läsa mer om visionen här.

Till slut vill jag tacka alla läsare för det här året och hälsar Er varmt välkomna tillbaka 2013. Då är min och vår avsikt att fortsätta dela med oss av tips och tricks, nyheter mm om produkten QlikView, BI och QVSource. Missa inte det! Min förhoppning är att vi får möjlighet att presentera ett par av de pågående uppdragen vi just nu genomför som innehåller analys av data som skapar samhällsnytta!

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *