Summering av Self-service BI med QlikView del II

ID-10053403Detta är del II av summeringen från vår QlikView frukost i maj som hölls under temat Self-service BI med QlikView. Du kan läsa mer om del I här som avhandlade server-objects. I denna avslutande del kommer vi se på Binary Load.

Binary Load

Med binary load kan du som användare få möjligheten att ladda in en befintlig datamodell direkt från ett QlikView dokument. Du kan sedan med hjälp av QlikView Desktop skapa en helt egen design och därmed skapa dem analyser du behöver. Att du dessutom kan komplettera befintlig datamodell med en eller flera datakällor gör att du kan modellera mot befintlig datamodell och förstärka dina analyser.

Vad krävs för att arbeta med Binary Load?

Binary Load kräver att du har en User CAL eftersom du behöver göra en license lease för att få möjlighet att utvecka med QlikView Desktop (alt är att du har en local client licens). Det är också en fördel om er miljö har en QlikView Publisher för att distribuera ut önskvärt QlikView dokument till en angiven sökväg för användaren (alt via e-post). Det går självklart att manuellt ladda ner ett QlikView dokument från Access Point om detta tillåts. Summerat är att användaren behöver ha tillgång till det QlikView dokument som skall användas som källa.

Så här fungerar det

Nedan är syntaxen för att ladda en datamodell från ett befintligt QlikView dokument till ett annat genom s.k. Binary Load.

BINARY ’<sökväg>QlikViewDokument.qvw’;

Dvs BINARY följt av sökväg till det QlikView dokument som ska agera källa. Viktigt att poängtera är att denna syntax / kodrad måste komma absolut först i skriptet. En begränsning är att du kan endast ladda in en datamodell med hjälp av binary load. Efter denna inledande kodrad har du sedan full kontroll över den datamodell som laddats in. Dvs du kan nu modifera befintliga tabeller, döpa om fält, droppa tabeller eller komplettera med ny data från andra källor. Du kan sedan när som helst som du önskar få uppdaterad data genom att ladda om ditt nya QlikView dokument. (Under förutsättning att det QlikView dokument som agerar datakälla är omladdat.).

Lycka till! (Har du frågor eller önskar exempel? Kontakta mig eller någon kollega.)

Bilden kommer från freedigitalphotos.net

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *