Varför du ska använda branschstandarden QlikView Deployment Framework

ID-100248606Deployment Framework (qdf ) har nu funnits tillgänglig för partners och kunder i snart två år. Denna godbit från Qlik har tyvärr hamnat lite i skuggan av allt fokus på Qlik Sense. För oss som ofta jobbar bakom kulisserna så finns det mycket spännande att hitta i QlikView Deployment Framework.

För er som inte redan är insatta i begreppet så är QDF ett ramverk för QlikView som är framtagen av Qlik. Det togs fram för att ge alla utvecklare en gemensam ram kring hur man kan bedriva utveckling och förvaltning av sin QlikView miljö. Den är framtagen för att skapa värde i form av struktur, återanvändbarhet och best practice i både små och stora implementationer.

I sin enklaste form är ramverket mycket simpelt, men hela tiden skalbart och flexibelt så att jag kan forma ramverket efter mina önskemål och behov. Jag har vid flera tillfällen fått möjlighet att möta chefsarkitekten bakom ramverket, Magnus Berg. Flexibilitet har varit ett av de ledord som han oftast återkommer till. Ramverket är gjort så att jag ska kunna börja smått och sedan växa med det in i mina nya och ändrade behov.

Container-analogi

ID-10071550Grunden till ramverket bygger på containrar. All utveckling sker i en container-mappstruktur där varje container är medveten om dig själv, men inte naturligt medveten om övriga containrar. Skalet till alla containrar är lika, men innehållet skiljer sig på samma sätt som fraktcontainrar på hamnen är lika på utsidan och olika på insidan. Jag kan fylla och stapla mina containrar som jag vill utan att innehåll och funktion påverkas, på motsvarande sätt kan jag hantera mina containrar inom QDF.

I den enkla implementationen behövs endast en container (förutom den obligatoriska administrationscontainern). Om behovet uppstår kan jag skapa flera och ställa bredvid eller på valfri plats. Innehåll och funktion i den första containern påverkas inte.

Inuti varje container finns allt jag behöver – sökvägar, datafiler, script, funktioner med mera. Det gör att jag kan ta med mig en container till min laptop och utveckla där medan jag sitter på tåget utan internetuppkoppling. Sedan när jag har vidareutvecklat och testat lokalt är jag redo att lyfta hela containern tillbaka på servern redo för produktion. Inga ändringar behöver göras mellan utveckling, test och produktion gällande sökvägar, miljövariabler etc. Allt detta håller ramverket koll på åt mig.

Verktygsarsenal

ID-10072984Det andra ledordet som dyker upp när jag har pratat med Magnus Berg om ramverket är enkelhet och tanken att alla ska känna att de får något tillbaka om de följer ramverket.

Inuti QDF har Qlik skeppat med en arsenal av verktyg som hjälper mig att komma snabbt igång. Alla vanliga sökvägar jag behöver finns lagrat som variabler, flera QlikView-skript för att exempelvis skapa kalender och migrera QVD-filer finns med. Verktygen bygger på en QlikView best practical och antalet verktyg och finesser har ökat för varje ny version av QDF.

I min vardag kommer jag ofta in i diskussioner kring centraliserad variabelhantering och logik. Många kunder ser behovet av att kunna låta samma beräkning av ett nyckeltal gälla för alla applikationer enligt one-single-truth-principen. När beräkningen förändras så ska ändringen gälla för samtliga applikationer. QDF kommer med inbyggd stöd för detta. Inbyggd i ramverket finns en variabeleditor som möjliggör för en logik som bygger på variabler som är gemensamma för hela eller delar av QlikView-miljön.

Governance dashboard

QlikView Deployment Dashboard är förberett för snabb uppsättning i Governance. Genom att använda scriptfilen som följer med har jag automatisk kopplat upp hela QDF-strukturen in i Governance Dashboard oavsett hur enkel eller avancerad uppsättning jag vald.

Underlättar

Jag har allt jag behöver i en container. Oavsett var jag råkar flytta den till min maskin eller en testmaskin så håller containern koll på var den är och vilka sökvägar som gäller. Detta är en uppskattat egenskap när jag lyfter ut container för buggfix eller vidareutveckling till en annan maskin.

Gemensam standard

Förutom funktion så innehåller ramverket också flera förslag på arbetssätt och namnstandarder på filer, variabler och laddningsjobb. Det kan skilja sig lite hur jag som en egbs-konsult har jobbat och hur du eller din QlikView-partner har. På motsvarande sätt kan mappstrukturer och flödeslogik skilja från hur jag har gjort och hur din qlikview-konsult kan rekommendera dig i morgon. QDF innehåller också tydliga exempel på utvecklingsprocesser etc. i en välskriven och gedigen dokumentation.

Jag anser att det skall finnas mycket starka skäl innan en ny QlikView-användare ska välja ett annat ramverk än QDF. Det är ett ramverk som bygger på en beprövad best practice. Det är tydligt dokumenterat och du blir inte inlåst i en lösning som enbart ditt utvecklarteam eller QlikView-partner förstår. Du som kund bör fråga din QlikView leverantör om vilket ramverk som används i din lösning.

Bilderna kommer från freedigitalphotos.net

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *